Pastor Laier Museum i Hjallerup

I uge 38 kunne man læse, at Pastor Laier museet havde været til torvedag i Hjallerup. Det pirrede til redaktionens nysgerrighed og vi har lavet lidt research på det.
Pastor Laiers Museum i Hjallerup rummer mange historier om den kontroversielle præst.
Allerede i 1930’erne udførte Pastor Laier (1883-1969) sine første cementskulpturer som siden har fyldt huset og haven i Hjallerup.
Hans kunst udstilledes første gang på efterårsudstillingen på ”Den Frie” i år 1938 og har siden været udstillet på bl.a. Charlottenborg i 1970 og Louisiana i år 1971-72.
Foreningen Pastor Laiers Kunst er dannet i 2023 for at initiere udviklingen og realiseringen af museet. Foreningens hovedformål er at arbejde for både bevarelsen af og formidlingen af Anton Christensen Laiers kunst. Formålet skal sikres både gennem realiseringen af museet og ved at videreudvikle den organisatoriske ramme for drift og vedligehold af museet.
Da man i 1967 lavede en omfartsvej uden om Hjallerup, blev flere af Laiers cementskulpturer ryddet af vejen og molesteret.
Flere af skulpturerne blev anbragt i Tingbæk Kalkminer, hvor de efter et skred blev utilgængelige. Nogle blev dog gravet fri i 1995.
”Den Gale Præst”
Pastor Laier fik præsteembededet i Hjallerup i år 1927, i en alder af 44 år.
Laiers prædikener var ofte præget af drøje udfald mod navngivne personer og institutioner. Dette førte til, at han i år 1937 blev afskediget. Sognets borgere ønskede at han skulle forblive i embedet, men trods dette måtte han gå på pension for lydighedsnægtelse.
Hans hårde og kraftige sprog gav ham titlen som ”den gale præst”.
Pastor Laier og hans kunst
Fænomenet Pastor Laiers kunst har været en del af dansk kunst- og kulturhistorie gennem næsten hundrede år. Berømt for dens ekspressive og umiddelbare æstetik, som turister i Hjallerup og museumsgæster har mødt i form af over 200 ler- og betonskulpturer og et tilsvarende antal malerier. Første gang i præstegårdshaven i Hjallerup i 1937, dernæst på ”Den Frie” i 1938, siden i skulpturhaven i Hjallerup, i Tingbæk Kalkminer og på museerne Aros, Kunsten, Louisiana, Statens Museum for Kunst.
”Venstre side af Kristus er den udspændte – højre den slappe. Naglen i foden er bestilt hos smeden i Hjallerup. Spigerne i hænderne er købt hos isenkræmmeren – en af mine hidsigste modstandere!” – citat fra Laiers pamflet ”Pastor A. Laiers figurer”.
Laiers historie har mange begyndelser, men selve kunsthistorien tager sit mest konkrete afsæt i den skelsættende begivenhed sommeren 1936, hvor præsten i Hjallerup Anton Christensen Laier påbegynder produktionen af den første skulptur Cementkrucifikset. Efter en ferierejse gennem Tyskland samme sommer, hvor Laier har studeret de tysk-katolske vejkrucifikser, beslutter han sig for at landevejen gennem Hjallerup også må have et krucifiks for de mange rejsende gennem byen. Laier får i dagens avis øje på billedet af den detroniserede italienske bokser Carnera, og bruger det sønderslåede ansigt som model for den lidende Kristus. Han får hjælp af venner i byen til at rejse den færdige cementskulptur i præstegårdshaven, hvorefter både kunsthistorien og Laiers personlige historie udvikler sig gennem en dramatisk mængde af forskellige begivenheder frem mod anden verdenskrig.
KØH2
Læs om museets fremtidsplaner i næste uge