En dag i kødkvægets tegn
Lørdag den 11. januar er der åbent hus hos Sørup Charolais på Vogdrupvej 2 i Tårs, hvor alle interesserede er velkomne til at kigge forbi.
I godt 40 år har Inger og Jørgen Larsen haft Charolaisdyr, så der er en del erfaring at øse ud af, når de slår dørene op – både for charolaisavlerkollegaer og for andre interesserede.
Der kan jo være folk, der går og overvejer, om de skal anskaffe sig nogle dyr til afgræsning eller bare for opdræt og så kan man benytte lejligheden til at se, hvad det går ud på denne dag og måske blive overbevist om, at det netop skal være charolais dyr, men skal anskaffe sig.
Sørup Charolais har 30 charolais køer og nogle krydsningskvier så der bliver rig mulighed for lige at klø og klappe lidt, lover Jørgen Larsen, der ud over at være charolaisavler også er selvstændig revisor.
Ud over at have revisorvirksomhed med seks ansatte, er Jørgen Larsen også formand for Dansk Charolais og han er ret bidt af de smukke hvide dyr.
Charolais
Charolais kvæg er en fransk kødkvægsrace, der oprindeligt stammer fra grevskabet Charolais området omkring Charolles i Bourgogne i det østlige Frankrig.
Individerne har store muskler og tyrene vejer op til 1100 kg mens køerne vejer op til 900 kg.
Charolais er den næstmest udbredte kvægrace i Frankrig efter Holstein. I alt er der omkring 730.000 Charolais kvæg udenfor Frankrig. I Danmark er det den 3.-4. mest udbredte kødkvægsrace.
I Danmark findes 8.288 registrerede dyr, heraf 2.176 køer (2014). Udvoksede tyre vejer ca. 1200-1600 kg, køer 900-1100 kg.
Charolais-kvæg har et roligt temperament, hvilket gør dem nemme at håndtere. Dette er en fordel for både landmænd og dyrevelfærd, da det reducerer stress for dyrene og risikoen for skader.
KØH2