Teater om forladte huseopføres i forsamlingshuse i Nordjylland
I samarbejde med Limfjordsteatret inviterer MØR collective borgere til at opleve den poetiske teaterinstallation ”ROD” i syv nordjyske forsamlingshuse, bl.a. i Ørum Kultur- og Forsamlingshus mandag-tirsdag d. 13.-14. maj.
ROD er en forestilling rodfæstet i forladte huse i Nordjylland. MØR collective har besøgt 80 forladte nordvestjyske huse. Forfaldne og livløse huse, som har mistet deres værdi. Men noget af husene lever videre i den poetiske teaterinstallation, ROD, som vises i syv forskellige forsamlingshuse i og omkring Rebild, Brønderslev, Hjørring og på Læsø.
Poetisk forestilling med fælles kaffebord
Med poetiske tekster, lyd og musik i ørene bliver publikum guidet rundt til små tableauer af indsamlet materiale, der udforsker den ubemærkede detalje og skønheden, men også brutaliteten ved det forladte.
– Det er en dobbeltsidig fortælling, som både handler om den samfundsudvikling, som har skabt alle de tomme huse i de små lokalsamfund – og samtidig er en hyldest til det liv, som har været, siger den ene af kunstnerne, Anika Barkan og tilføjer:
– Forladte huse har en æstetisk, nostalgisk og historiefortællende værdi, men bærer samtidig på følelsen af fiasko, forandring og tab. Med projektet ønsker vi at kaste et anderledes lys på hele problematikken omkring de såkaldte udkantsområder og skabe dialog om en samfundsudvikling med øget urbanisering og affolkning af landområderne.
Gratis adgang
ROD er støttet af Kulturkanten, Statens Kunstfond og Bikubenfonden og kan opleves ganske gratis. Alle opførelser slutter over kaffebordet med en fælles samtale, så også publikum kommer til at bidrage med små anekdoter og minder.
FAKTA:
ROD er en co-produktion mellem MØR collective og Limfjordsteatret og blev i 2022 opført i Thy og på Mors. Nu er turen nået til det øvrige Nordjylland og forestillingen er blevet videreudviklet til de nye steder. Alle steder er lokale ildsjæle involveret i projektet og de praktiske opgaver.
Skabt af: videokunstner Troels Jakob Jensen, scenekunstaner Anika Barkan, samt komponist Mika Forsling.
Projektet er støtte af Kulturkanten, Statens Kunstfond og Bikubenfonden.
Red.