Så anderledes, og dog – at være dansk syd for grænsen
Den tidligere provst i Sydslesvig, Viggo Jacobsen, kommer til Klokkerholm og fortæller om at være en dansk menighed i udlandet.
KLOKKERHOLM: At være dansk menighed i Sydslesvig byder på helt andre vilkår, end dem vi kender fra Folkekirkens forhold. Bekendelsen er den samme, ritualer, liturgi og traditioner ligeså, men betingelserne er i den grad nogle andre. Uden trofast støtte fra Danmark – og den årlige bevilling på Finansloven – gik det ikke. Men uden engagement gik det slet ikke. Forhenværende provst Viggo Jacobsen, der nu er flyttet til Nordjylland, fortæller om den enestående udvikling grænselandet har været igennem.
– Jeg er vokset op i en meget dansk familie i Sønderjylland. Jeg har haft det dansk-tyske forhold inde på livet fra barnsben, og jeg ved, at det ikke altid har været så godt, som det er i dag. For mig stod det hele tiden klart, at jeg ville mellemlande i Sydslesvig efter mine fire år i Rotterdam, og da jeg så var landet, rustede landingshjulene fast”, fortæller Viggo Jacobsen.
Viggo Jacobsen tog sin teologiske embedseksamen i Aarhus. I 1979 blev han præst ved den danske sømandskirke i Rotterdam, og i 1983 kom han til Sydslesvig, hvor han blev præst ved Ansgar Kirke i Flensborg, hvorefter han i 1993 blev provst.
Et grænseoverskridende samarbejde
Netop det dansk-tyske forhold er noget, Viggo Jacobsen har været meget engageret i som provst i Sydslesvig. Han har arbejdet på at fremme samarbejdet mellem Danske Kirke i Sydslesvig og den evangelisk-lutherske kirke i Nordtyskland og kirkesamarbejdet hen over grænsen.
– Jeg er glad for, at det har båret frugt, at jeg har lagt så mange kræfter i forholdet til den tyske omverden. Det danske mindretal fik i 1997 overleveret Helligåndskirken i Flensborg, hvor der er blevet prædiket på dansk siden 1500-tallet, hvilket jeg ser et eksempel på, hvor godt forholdet er i dag, og også den dansk-tyske salmebog, vi fik lavet i 2015, kan ses i det lys”, siger Viggo Jacobsen og nævner det grænseoverskridende samarbejde omkring fejringen af Reformationsjubilæet i 2017 som endnu et eksempel på det gode dansk-tyske kirkesamarbejde.
Viggo Jacobsen har desuden været med til at etablere et grænseoverskridende samtaleforum bestående af blandt andre de tre biskopper og provster i grænselandet, der mødes to gange om året.
Sogneaftenen finder sted tirsdag den 24. september 2024 i Konfirmandstuen på Bredkærsvej 22 i Klokkerholm.
Arrangementet arrangeres i samarbejde mellem menighedsrådet i Hellevad og Ørum Sogne og Klokkerholm Borgerforening.
LC