Byrhøj – fra skrot til guld – detektorrally
Fundene til det årlige detektorrally er mangeartede, men altid interessante. Der er flere gange fundet guld, men også skrot. Vendsyssel historiske museum rykker ud den 8. september og går sammen med deres ihærdige detektorfolk i gang med at afsøge Byrhøj og Stentinget. I år bliver det markerne rundt om Byrhøj, der skal finkæmmes for interessante fund. Alle fund bliver opmålt via gps, hvorefter alle fund bliver registreret. Udvalget natur og historie under Klokkerholm, Byen i landskabet forventer sig meget af afsøgningen og er på plads på Byrhøj på dagen. Alle interesserede er velkommen på markerne omkring Byrhøj – her kan man følge museets arbejde tæt, få en kop kaffe og en snak med detektorførerne og evt. se dagens fund.
Og allerede dagen efter – den 9. september – kommer der elever fra 5. og 6. klasse fra Klokkerholm Skole på Byrhøj. Så underviser detektorfolk fra Vendsyssel historiske museum eleverne i områdets historiske betydning krydret med brug af metaldetektorer. Det hele giver et godt indblik i vores historie og arkæologers arbejde.
Stentinget med højen Byrhøj blev oprindelig fredet i 1997 og inden dette skete blev Byrhøjområdet delvist udgravet. Udgravningerne gav betydelige fund, som kan ses på Nationalmuseet. Det handlede om smykker – nogle meget værdifulde – vægtlodder, mønter, redskaber etc. Stentinget var en boplads, som ligger på en højderyg lige uden for Klokkerholm. Netop placeret lige midt i Vendsyssel har der fra 500 e. Kr. og godt 400 år frem eksisteret en boplads med mange værksteder, men også en handelsplads. Det vidner smykkerne og de sydeuropæiske mønter om, som blev fundet i udgravningen, og som også er blevet fundet via de afholdte detektorrallys. Stentinget har kunnet holde sin betydning, da der her var et veludbygget vejnet gennem Vendsyssel. På Byrhøj er der en flot udsigt mod syd og vest – områdets vikingehøvding har haft godt overblik over sit landområde.
Der er parkering mod syd, herfra er det muligt at gå på en sti langs marken, hvorefter man kommer op til Byrhøj. Her er infotavler etc. så man kan læse mere om stedets unikke historie og de store fund, der blev gjort i forbindelse med udgravningerne. Der er multtoilet og madpakkehus på Byrhøj. Har du en iphone kan du downloade appen OMVEJ. Her er historien indtalt, så du kan følge med efterhånden som du går mod gravhøjen.
Det er muligt at læse mere om vikingetiden og historien om Byrhøj på Klokkerholms hjemmeside.
Jette Skiveren