Indvielse af Planetplads og Planetsti i Klokkerholm

planet2.jpg
19-08-2019

Omkring 400 mennesker deltog i festlighederne i Klokkerholm i fredags, da byen holdt Open by Night - Byfest og indvielse af deres nye unikke projekt Planetpladsen og Planetstien. For første gang foregik Byfesten ved de gamle DLG-bygninger, hvor veteranlastbilerne holder til.
Allerede klokken 17 kørte Tour de Klokkerholm rundt i byens gader og lavede overskud til de store elevers lejrtur. Boderne åbnede klokken 18, hvor vælgerforeningen Venstre traditionen tro serverede helstegt pattegris.
På pladsen foran de gamle DLG-bygninger var der opstillet aktiviteter for børn, som spejderne stod for. Inde i bygningen var der masser af boder. Repræsentanter fra Hellevad og Ørum Menighedsråd fremviste stolt en ny udgave af Hellevad Kirke, som Ejnar Christensen har lavet. Den gamle model står i dag på Hellevadlund Plejehjem.
Der var boder med genbrugsting, boder med salgsting og en bod, hvor Meny i Klokkerholm solgte ost og forskelligt marinerede mørbrads-stykker. De udloddede endvidere en fyldt købmandskurv.
Klokken 19 var der indvielse af den nye Planetplads, som ligger på den gamle købmandsgrund over for kirken. Byrådspolitiker Margit Chemnitz, som er formand for Fritids- og Kulturudvalget i Brønderslev Kommune holdt indvielsestalen:
”Et kæmpestort stykke arbejde er tilendebragt. Nu står vi her med en Planetplads og en tilhørende Planetsti. Så vidt mig bekendt er denne attraktion den eneste af sin art her i Brønderslev Kommune. Det er ganske enestående.
Planetpladsen og stien er to nye attraktioner, som giver besøgende et unikt indblik i planeterne i vores solsystem. Planetpladsen er tilgængelig for alle og skildrer planeternes størrelsesforhold i 3D.
Planetstien løber rundt om den flotte Møllesø og giver gående en fornemmelse af de store afstande mellem planeterne. Planetstien er på 2,5 kilometer og starter ved Solen, hvorefter den følger stien rundt om Møllesøen. Hver planet på stien er markeret med infotavler og sjove fakta om planeten.
På Planetpladsen med Solen som centrum står planeterne i forhold til Solen, som de gjorde, da Borgerforeningen fejrede 100-års jubilæum den 11. februar 2018,” fortalte Margit Chemnitz.
Et stort arbejde er gået forud. En arbejdsgruppe har brugt mange timer igennem et år for at planlægge, søge midler og ikke mindst udregne planeternes størrelse og placering i forhold til Solen netop den 11. februar 2018, hvor Borgerforeningen fejrede 100-års jubilæum. Desuden skulle det undersøges hvilket materiale, planeterne skulle laves i.
Kim Lang, som er cand.scient. fra Aarhus Universitet og bor i Klokkerholm, har haft den faglige viden i forbindelse med udregningerne. Han har selv et observatorium på hjemmeadressen. Mange frivillige har gjort et meget stort forarbejde. Planeterne er fremstillet af Peter Mølbjerg fra Reservedelsfabrikken i Klokkerholm.
”Jeg brugte det meste af min juleferie på Reservedelsfabrikken med at fremstille de mange planeter. De er lavet i galvaniseret stål på nær Mars, som også bliver kaldet Den Røde Planet. Den er lavet i Corten-stål, så den bliver rusten og dermed rød,” fortæller Peter Mølbjerg og fortsætter:
”I juleferien kunne jeg være alene på fabrikken og bruge den nødvendige plads. Alle materialerne, som løber op i 35.000 kroner, er sponseret.”
Et kort over Planetstien blev samtidig med indvielsen af Planetpladsen afsløret.
”Man skal forestille sig at være astronaut og komme på en rumrejse, hvor man møder alle planeterne. En centimeter på kortet er i virkeligheden 1640 kilometer. Man bevæger sig på stien med syv gange lysets hastighed. På Planetstien rundt om Møllesøen er der opsat informationstavler for hver planet, man møder. Man får et spændende indblik i vores solsystem ved at tage turen og læse om vores mange planeter,” fortæller Kim Lang.
Der blev i indvielsestalen rettet en særlig tak til følgende sponsorer: Sparekassen Vendsyssel Fonden, Klaus Albrechtsen ApS, Landsbyrådet og Reservedelsfabrikken A/S og naturligvis de mange frivillige.
Alle de tilstedeværende ved indvielsen var dybt imponeret over det færdige resultat, hvor Klokkerholm får endnu en attraktion, som er værd at køre efter.

 

Ultimate Web