Analog charme i en digital tidsalder: I Brønderslev Kommune udlånes masser af fysiske bøger
Papiret, der knitrer mellem fingrene. Det hårde bogcover mod håndfladen og duften af tryksværte. Jo, at holde en fysisk bog i hænderne er en oplevelse som ingen anden. Og det synes beboerne i Brønderslev Kommune også. Det kan tydeligt ses i statistikken hos Brønderslev Bibliotek: På trods af teknologiske muligheder trives den fysiske bog stadig i allerhøjeste grad.
Den fysiske bog blomstrer stadig
”Forleden overhørte jeg en pige på biblioteket, der spurgte: Er der overhovedet nogen, der stadig læser fysiske bøger? Og der kan jeg svare, at ja, det gør vi i allerhøjeste grad her i Brønderslev Kommune,” fortæller biblioteksleder Marianne Hundebøl.
Her taler tallene nemlig deres eget klare sprog. I 2022 udlånte Brønderslev Bibliotek hele 181.902 fysiske bøger, og interessen har vist sig at fortsætte i 2023. Med højsæsonen rundt om hjørnet ser det ud til, at sidste års høje udlånstal gentages.
Det digitale og det fysiske skal gå hånd i hånd
”Pandemien skubbede helt klart til os i forhold til at blive mere digitale,” forklarer bibliotekets udviklingskonsulent Louise Eltved Krogsgård. Gennem biblioteket er det muligt at tilgå forskellige digitale tilbud som lydbøger, udenlandske magasiner og filmstreaming. ”Men når jeg kigger på vores tal, så er de fysiske udlån på højde med tallene inden corona. Den fysiske bog har været savnet, og den har fundet hjem til borgerne igen.”
Digitale tilbud udkonkurerer derfor ikke nødvendigvis den fysiske bog. Selv i en digital tidsalder er der nogle ting, der har svært ved at blive erstattet af skærme og knapper. Et kendt britisk studie fra 2003 viser, at når du læser en bog af papir, lagrer informationen sig i højere grad i din langtidshukommelse end hvis du lytter til en bog. Du husker bogen bedre, og forskning peger på, at du under læsning får større blodtilførsel til den del af hjernen, du bruger, når du skal koncentrere dig. Desuden er det på sundhed.dk anbefalet at læse i en bog inden sengetid, da det virker afstressende. Og det virker altså også, selvom bogen er spændende!
Teknologien og de traditionelle medier kan sagtens sameksistere og supplere hinanden. En spændende krimi på lydbog, hvor man bare bliver nødt til at finde ud af, hvem morderen er, kan være lige det, du skal have i ørerne, for at du får støvsuget huset eller tømt opvaskemaskinen. Samtidig kan den traditionelle bog skabe hygge og fordybelse, når vinterkulden banker mod ruderne, eller søvnen har svært ved at finde vej.
Det personlige touch
Der er også en anden og ret vigtig ting, som de digitale medier har svært ved at give: personligt service og nærvær. Og det er i den grad noget, som kommunens borgere søger på biblioteket. I 2022 var det totale besøgstal for alle kommunens biblioteker oppe på 137.211 personer. Det er det højeste siden coronatidens nedlukninger, og kommunens beboere har stille og roligt fundet ind gennem hovedindgangen igen.
”Det betyder meget, at jeg på biblioteket altid bliver mødt af friske og venlige personer,” fortæller Dorthe Nielsen fra Brønderslev, som er fast låner på hovedbiblioteket i kommunen. ”Der er altid nogen til at hjælpe, ligegyldigt hvad jeg har spørgsmål til.”
I Brønderslev Kommune er beboerne ikke bange for at tage godt imod digitale muligheder og de digitale hjælpemidler. Og den teknologiske udvikling løber stærkere end nogensinde før. Et af de nyeste fænomener, som udvikler sig hurtigere end vi næsten kan nå at forstå det, er kunstig intelligens. Ny teknologien er en stor hjælp og kan knække nogle ellers ret hårde nødder. Men selv kunstig intelligens kræver, at der står et menneske bag. Og der er ingen udlånte bøger, hverken fysisk eller digitalt, uden en bibliotekar har sørget for, at den rette bog lander hos den rette låner.