Weekend på Byrhøj

Hvad-har-jeg-fundet.jpg
14-09-2020

Der blev fundet flere spændende fund ved weekendens detektorrally på Byrhøj v/Klokkeholm. Et korps af uydvalgte detektorfolk fra Slagbulen var udvalgt til at deltage i året afsøgning af marker tæt ved Byrhøj. Nærmere betegnet Stentinget. På de omkringliggende marker var der tidligere bopladser og værksteder, og selvfølgelig også gravsteder. Så der var spænding på, da afsøgningen gik i gang.

Der er tidligere blevet gjort ikke ubetydelige fund ved Byrhøj. Både ved udgravningerne i 1990’erne og ved de 4 detektorarrangementer, som er afholdt af Vendsyssels historiske museum og udvalget Natur og historie under foreningen Klokkerholm – byen i landskabet. Museumsinspektør Morten Larsen fra Vendsyssel historiske museum står i spidsen for arrangement

Byrhøj er en del af bopladsen Stentinget, som ligger på en højderyg lige i udkanten af Klokkeholm. Netop placeret her lige i midten af Vendsyssel. På dette tidspunkt fra år 500 e.Kr. og 400 år frem, førte alle veje i Vendsyssel til Klokkerholm? Eller helt præcist til handels-, værksteds og magtcenteret Stentinget. Stentinget ligger oppe på Jyske Ås. Stentinget har altså eksisteret takket være et veludbygget og omfattende vejnet, der har kunnet muliggøre, at Stentinget kunne opretholde bebyggelsens status. Fra pladsen og gravhøjen Byrhøj er der en fantastisk udsigt mod syd og vest. Områdets overhoved har her haft et godt overblik over Vendsyssel –

Og ikke langt fremme på formiddagen blev det første fund gjort – et guldstykke, som sikkert har været en del af et smykke. Senere blev der fundet en cirkulær fibula udsmykket efter Jellingestil. Fibulaen er meget velbevaret, og der er stadig tekstil med aftryk af nålen bagpå.  Fibulaen er af bronze og et let lag guld. Den ventede bare på, at den heldige detektorfører gjorde sit første fund.

Af andre fund kan nævnes en lille pincet og fra ca. år 950. En lille spids af en fibula.

Der blev også fundet en kuriositet – en vielsesring i stål indgraveret A.K. Den er dog fra ny tid. Ejeren er blevet efterlyst på facebook, men endnu ikke dukket op.

Nu skal alle fund etc. registreres og rengøres, så museet kan få vurderet, om de hører til på museet i Hjørring eller om de skal videre til nationalmuseet. 

”Natur og historie” og museet har endvidere en opgave mere – den 7.9 kom 5. og 6. klasserne fra Klokkerholm skole på Byrhøj. Eleverne har arbejdet med Byrhøj inden arrangementet, og på Byrhøj fik de mere historie og blev klogere på arkæologers arbejde. Museet kom med et par folk fra slagbulen så der blev igen undervist i brug af metaldetektor, og nogle elever fik selv lov til at prøve.

Byrhøj er blevet let tilgængelig, efter der er lavet sti og madpakkehytte i selve gravhøjen. Desuden kan man læse mere om Byrhøj på https://klokkerholmby.dk/byrhoej/ - her kan man læse om Byrhøjs historie og hele arbejdet med Byrhøj frem til i dag. Hvis man gerne vil have en guidet tur på Byrhøj, skal man blot kontakte Natur og historieudvalget 40456883.

Udvalget arbejder på at afvikle endnu et detektorrally i 2021 – denne gang kunne det være nogle af de bagvedliggende marker, som endnu ikke er blevet afsøgt.

Ultimate Web