Sankt Hans aften i Anlægget blev uden bål

Sct_Hans.jpg
26-06-2023
Omkring 150 af byens borgere var mødt op i Anlægget til Sankt Hans aften for traditionen tro at fejre Sankt Hans. Det blev en anden aften uden bålstemningen og lugten af grillmad.
Borgerforeningen havde sørget for underholdning på scenen af bandet Claus & Klaus.
Formanden for Hjallerup Borgerforening Anders Lyckegaard bød forsamlingen velkommen og ønskede for de fremmødte, at de måtte hygge sig med hinanden og benytte boderne med salg af kaffe, te og vafler, pølser, øl og vand.
Ordet blev dernæst givet til sognepræst Ivana Høgagard.
Sognepræsten fortalte om eksempler på overtro gennem tiden. Der var blandt andet danse- epidemien, som startede i Strassburg og bredte sig til europæiske byer.
- Sankt Hans er historien om hyggelige folkelige traditioner, midsommer og hækklipningsskikke, sange og overtro. Det er også påmindelsen om overtro, om kvindesyn og om, at vi i svære perioder finder syndebukke, fortalte sognepræsten og fortsatte:
- Og nu holder vi Sankt Hans igen i år, hvem ved, om det er sådan en tradition, der med klimaforandringer langsomt vil blive udfaset, fordi afbrændingsforbud bliver mere regel end undtagelse i sommermånederne.
Men når vi holder Sankt Hans, er det oplagt at huske teksten og bønnen fra den kendte midsommervise – "Vi vil fred her til lands Sankte Hans, Sankte Hans.”
Sognepræsten sluttede med at påpege vigtigheden af fejringen af Sankt Hans med fællesskaber og sange, som lyser det onde væk, og ønskede til sidst alle glædeligt Sankt Hans og som i sangen et ønske om fred her til lands.
Midsommervisen og Danmark nu blunder den lyse nat blev sunget til sidst. En gruppe frivillige sangere var blevet hidkaldt for at synge for, og hele forsamlingen deltog i fællessangen og nød den gode stemning på en lun sommeraften.
Ultimate Web