Konfirmander på Pilgrimstur langs Vestkysten

konfirmander2.jpg
23-09-2019

Det var en stor flok elever fra 7. klasserne på Hjallerup Skole, der i onsdags drog ud på en pilgrimstur langs Vestkysten for at deltage i en lidt anderledes konfirmandundervisning.
Alle mødtes ved Hjallerup Skole, hvor Østergårds busser stod klar til transporten til Lønstrup. Vejret var strålende med en let brise, og alle nød fridagen fra skolen for at komme ud i naturen.
Sognepræst Ivana Høgagard startede i Lønstrup med en introduktion til konfirmanderne, hvor hun fortalte om meningen med pilgrimsturen.
”Nu skal vi på vandretur. En stor del af Det Gamle Testamente handler om israelitternes vandring i ørkenen på vej til det land, Gud havde lovet dem. Vi har i dag ro til at finde ud af, hvem vi er selv, være en del af et stort fællesskab og opleve det, der er større end os selv gennem naturen. Gud går med på vandringen og gør vores hjerte større og udvider vores horisont,” sagde sognepræsten.
Først gik turen til Mårup kirkeruin, som i dag mangler godt 10 meter, inden de sidste rester falder i havet. En opsynsmand fra området Allan Normann Sørensen fortalte, at da Mårup kirke stod færdig i 1207 lå kirken flere kilometer fra havet. I 1928 blev den nedlagt som kirke og erstattet af Lønstrup Kirke.
”Vi regner med som tommelfingerregel, at havet hvert år tager godt to meter af skrænten mellem Lønstrup og Rubjerg Fyr. Meget af kirkegården er faldet i havet. Vi opsamler hvert år knogler og skeletdele, som kommer i en fælles grav på Lønstrup Kirkegård. Den sidste rest af kirken blev revet ned i 2015. Nationalmuseet fik en fantastisk viden om kirkebyggeri i 1200-tallet ved at nedrive kirken,” fortalte opsynsmanden.
Turen gik videre til Rubjerg Fyr, hvor murermester Kjeld Pedersen havde travlt med forberedelserne til flytning af Rubjerg Fyr de 80 meter længere ind i landet.
Ved Rubjerg gamle kirke, hvor kun nogle få rester er tilbage af kirken, spiste konfirmanderne deres medbragte mad.
Til resten af turen til Rubjerg ny kirke fik hver konfirmand en småkage, hvor der var indbagt et bibelvers, de i stilhed skulle tænke over de næste kilometer.
Turen sluttede ved kirken, hvor sognepræst Marie Kirketerp holdt en kort andagt, og der blev sunget et par sange blandt andet Pilgrimssangen: Må din vej gå dig i møde.
Forældrene havde bagt kager, som blev serveret til formiddagspausen og ved ankomsten til Rubjerg ny kirke.
På spørgsmålet til en gruppe konfirmander angående hvad de havde fået ud af turen, lød svaret:
”Vi har hygget os med hinanden, fået en masse motion, lært noget om livet og nydt naturen langs Vestkysten, som er helt fantastisk. Det har været en rigtig lærerig og god tur.”

 

Ultimate Web