Julegudstjenesterne blev aflyst

jule.png
28-12-2020

Den 23. december klokken 22.30 kom den officielle melding og anbefaling fra kirkens ledelse om at aflyse julens gudstjenester. Natten til juleaften besluttede præsterne ved Hjallerup Kirke Marie Kirketerp og Ivana Høgagard så at lytte til biskoppernes anbefaling om at aflyse alle gudstjenester både juleaftensgudstjenesten i Anlægget og gudstjenesterne i kirken i julen.


”Det var en voldsomt svær beslutning, fordi der på så mange måder var brug for at mødes omkring julens budskab om håb,” siger Marie Kirketerp.

Mange timer var gået forud med planlægningen af gudstjenesten i Anlægget. Bænkene var blevet stillet op foran scenen og stod parat til at modtage menigheden. På Spar Nord scenen var fire juletræer blevet sat op med belysning, og spejdernes små juletræer var placeret som ramme om dekorationerne. Alt var klar til juleaftensgudstjenesten. Mange af kirkens frivillige var blevet orienteret om deres arbejde med at guide folk på plads og sørge for overholdelse af alle restriktioner.


Den 24. om formiddagen efter aflysningen af gudstjenesten sørgede Carsten Neve og Torsdagsklubben for, at bænkene blev kørt væk igen. Kirken er meget taknemmelig for deres hurtige indsats og for deres hjælp i øvrigt ved forberedelserne.

I dagene forinden havde De grønne Pigespejdere meldt fra til gudstjenesten. Fra kommunens udvalg for Fritid og Kultur havde de fået pålæg om ikke at deltage i julearrangementer/-aktiviteter for at undgå corona-smitten. Nogle frivillige fra kirken havde udtrykt bekymring, mens andre var mere trygge og dermed indstillet på at støtte og gennemføre den udendørs gudstjeneste - naturligvis med overholdelse af de mange restriktioner, som skulle gøre smittefaren minimal.
Da det hele blev aflyst, var stemningen trist hos mange. En juleaften uden en julegudstjeneste, som hele familien skulle have deltaget i, var en helt ny situation, som man skulle forholde sig til. Naturligvis var der trøst at hente i TV og radioen, men det var ikke det samme.

Sognepræst Ivana Høgagard, som skulle have holdt gudstjenesten i Anlægget, besluttede at møde op på scenen klokken 15 den 24. december og læse juleevangeliet, som hun optog på telefonen og senere lagde ud på facebook. Og sognepræst Marie Kirketerp, som var i selvisolation, sendte på samme måde en lille julehilsen fra hjemmet.

”Det har været et mærkeligt år også at være kirke i”, fortæller præsterne – ”både for ansatte, menighedsråd, frivillige og menighed. Det er et underligt tomrum at stå i, at skulle aflyse gudstjenester og arrangementer. Vi glæder os til at kunne mødes fysisk i kirken igen, men indtil da glæder vi os over, at kirken og fællesskabet også kan eksistere på andre måder. Og det er vigtigt at huske, at vi aldrig er ladt helt alene. Sådan lyder det så fint i en nyere julesalme:”
I nat tør vi tro det, i nat tør vi tro
At selv helt alene er mennesket to
At barnet i krybben skal vokse sig stort
Det sted i os selv, hvor vi kommer til kort. (Iben Krogsdal)

Både året og julen 2020 vil blive husket. Alle håber på, at den kommende vaccine må gøre 2021 til et bedre år.

 

Ultimate Web