Hjallerup SMS-Hjertestarter-gruppe mødes til nye kurser

hjertestarter.jpg
01-11-2021
Hjallerup SMS-Hjertestarter-gruppe, der fortsat udgør 39 borgere fra henholdsvis Hjallerup og Ravnstrup, har i sidste uge afholdt to aftenkurser for medlemmerne. Det har været et opdateringskursus – samt et udvidet kursus i genoplivning af børn, der har fået hjertestop. 
 
- Det er første gang, medlemmerne har kunnet mødes i større grupper, siden de sidste kurser blev afholdt i november 2019, fortæller initiativtager og projektansvarlig Vagn Kraglund. 
 
Den samlede styregruppe gennem Hjertestartergruppens fire-årige eksistens består også af paramediciner Peter Burholt og livredder Dennis Brødløs. Kurserne indebærer, at gruppens medlemmer alle er godt klædt på, når de bliver kaldt til et hjertestop i lokalområdet.
SMS-Hjertestartergruppen har i hele dens fire-årige eksistens arbejdet i et tæt samarbejde med Den Præhospitale Virksomhed, Region Nordjylland. Fra Regionens konstituerede lægefaglige direktør Michael Dahl er der netop skriftligt blevet givet udtryk for stor tilfredshed overfor de frivillige, som gør en forskel ved et hjertestop. Michael Dahl har kørt både akutlægebil og fløjet med redningshelikopter, og han er dybt imponeret over den meget værdifulde indsats, som de frivillige leverer. Det gælder både direkte til patienten, men også i forhold til de pårørende, hvor der er skabt ro på i situationen. Han fremhæver også det gode i, at de frivillige står udenfor langs vejen i de tilfælde, hvor det kan være svært at finde ind til adressen.
 
Genoplivning af børn
Som noget helt nyt vil medlemmerne af SMS-Hjertestartergruppen fra midten af november i år også blive kaldt ud til børn i alle aldre, som har fået hjertestop. Da der er helt specielle forhold, der skal fokuseres på, når børn – helt ned til nyfødte – får hjertestop, blev der på kurset gennemgået og trænet i disse afvigelser i forhold til voksne patienter. Det er paramediciner Peter Burholt og livredder Dennis Brødløs, der giver alle gruppens medlemmer den nødvendige ny uddannelse og genopfriskning af tidligere kursusaktiviteter. 
 
Gruppen gør en forskel
- I Hjallerup og Ravnstrup modtager alle 39 medlemmer en SMS, når alarmcentralen modtager melding om et hjertestop i Hjallerup/Ravnstrup-området, som er det område, ordningen omfatter. Erfaringen er, at de første medlemmer af Hjertestartergruppen er fremme hos patienten 2½-4 minutter efter sms-alarmen har lydt. Der er ikke tid til koordinering, så alle, som har mulighed for det, kører eller løber til adressen – og en eller flere af de første medbringer altid en hjertestarter, fortæller Vagn Kraglund og slutter:

- Da hvert minut er vigtigt for patientens chance for overlevelse og et rimeligt normalt liv efterfølgende, gælder det om at få påbegyndt hjertelungeredning og anvendelse af hjertestarter, så få minutter efter et hjertestop er indtruffet som muligt.
Ultimate Web