Hjallerup Marked fejrede 275-års jubilæum med maner

marked1.jpg
03-06-2019
Hjallerup Sangkor medvirkede under hele gudstjenesten med at løfte fællessangen.
Sognepræsten tog udgangspunkt i teksten – vandringen på søen, hvor Peter efter Jesu indbydelse vandrer ud på søen for at møde Jesus på det oprørte hav. Så længe Peter gik hen mod Jesus, var han tryg. Men da han pludselig blev bevidst om den stærke storm, begyndte han at synke og råbte: ”Herre, frels mig!”
Ud fra denne tekst tog sognepræsten udgangspunkt i Harry Martinsons roman ”Vejen til de tusind drømme”. Her møder man den livskloge filosofiske vagabond Sandemar, som siger: ”For den, der virkelig føler noget, blæser der altid en brødevind. Der er aldrig vindstille, ikke engang brisevejr. Blot hård, tyngende vind.”
”Ja, når den stærke Peter, som fik tilnavnet klippen, kunne tvivle og vælte, så kan vi også. Blandt de hårde vinde er sorg, savn og sygdom. Brødevinden kan ifølge Sandemar være blandt andet samvittighedskvaler eller forurettelsen, der som en vind i ens sind kan følge og forfølge os livet igennem. I dag cirka 100 år efter Sandemar er hans ord stadig aktuelle.
Vi skal synge biskop Henning Toft Bros kendte sang ”Fuglene letter mod vinden”, som lyder i omkvædet: ”Lev dit liv, mens du har det – lev det i stilhed og storm”. Kom, lyder det fra det højeste sted, når vi med Peter kaldes ud af vores storm-shelter og rækkes mod til at træde ud på livets verdenshave i tro og tillid til Guds kærlighed, der kan stilne alle vores vinde selv brødevinden og give fred i hjertet,” sluttede sognepræsten Marie Kirketerp.
I åbningsfrokosten efterfølgende i det store mødelokale ”Loen” i Markedshallerne sagde formanden for Markedsudvalget Keld Nielsen blandt andet:
”Vi har i år alle ingredienserne med. Vi lægger vægt på historien. Heste betyder rigtig meget. I år har vi flere heste end tidligere år. Historien om Børge Rasmussen, der i 1948 rejste fra Sjælland til Hjallerup Marked med nattoget, brugte godt to dage for at nå frem. Der er sket en stor udvikling siden. Markedet i dag skal indeholde både tradition, udvikling og fornyelse, og så skal det være hyggeligt at være gæst og godt at være frivillig. I år laver vi nye aftaler med Nordisk Tivolipark og Spar Nord på tre år. Desuden laver vi aftaler med Spritfabrikken i Kolding. Vi har oprettet en ny bar, som vi kalder Spritbar eller Cubabar, hvor der kan købes forskellige drinks med mere.”
Under hele markedet var der aktiviteter på Ridestadion på Markedspladsen.
På Markedets tre første dage var der stort Landsstævne i holdspringning med 1000 startere. Her kunne man kvalificere sig til DM på Sjælland.
Næstformand i Dansk Ride Forbund og bestyrelsesmedlem i Danmarks Idrætsforbund Anne-Mette Binder var første gang på Hjallerup Marked for at se afviklingen af det store stævne. Endvidere var formanden for springudvalget Jakob Leth på besøg. De to gæster var meget imponeret over de gode forhold for afholdelsen af det store Landsstævne med heste af meget høj kvalitet og springning på højt niveau.
”Det her stævne er top-professionelt arrangeret. Faciliteterne er helt unikke. Jeg har været i klubben før som dressurdommer, men aldrig til Hjallerup Marked. Jeg er stærkt overrasket over en by som Hjallerup på omkring 4.000 indbyggere kan fremskaffe over 2.000 frivillige, der både er motiverede og viser ansvarsbevidsthed,” udtalte Anne Mette Binder og fortsatte:
"Jeg er meget overrasket over den professionalitet, der bliver udvist. På grund af blæsevejr lægger klubben her sandsække, så hestene ikke risikerer, at stolperne vælter. Det gjorde de ikke i Sidney til Olympiske lege, hvor netop en opstilling væltede.”
Ultimate Web