Festlig åbning af Røde Kors Caféen i Dronninglund

IMG_8815.JPG
Generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl, borgmester Mikael Klitgaard og formand for Røde Kors-afdelingen i Dronninglund-Hjallerup Hans Jørgen Dalum.
22-08-2023

Fredag den 18. august åbnede Røde Kors Caféen på Slotsgade i Dronninglund lige over for Røde Kors butikken, en hyggelig Café. Borgmester Mikael Klitgaard knappede snoren over. Det var en lidt speciel måde at gøre det på. Snoren-båndet var tidligere blevet brugt ved indvielsen af Frivillighuset i København, hvor Kronprinsen klippede båndet over. Båndet skulle genbruges til nye åbningsfester, så derfor skulle båndet sættes sammen igen med en knap og knappes op.

Omkring 150 borgere fra nær og fjern var mødt op for at se  den nye café på hovedgaden i Dronninglund. Formanden for Røde Kors-afdelingen i Dronninglund-Hjallerup Hans Jørgen Dalum havde inviteret generalsekretæren fra Røde Kors Anders Ladekarl til at komme og være en del af åbningsfesten. Han var lige vendt hjem fra Malawi i Sydafrika, hvor en cyklon har ødelagt dele af landet.

Borgmester Michael Klitgaard roste i sin tale de mange frivillige i Røde Kors, som har gjort et stort arbejde for at få en café etableret.
”Jeg håber, at mange vil støtte op om caféen, som har rigtig mange ideer i støbeskeen, ideer, der vil afhjælpe ensomheden for mange,” udtalte borgmesteren.
Hans Jørgen Dalum inviterede de fremmødte på et traktement, som bestod af røde pølser og rød sodavand. De mange frivillige i caféen var iført røde forklæder, så man kunne kende dem.
”Borgmesteren er dog ikke rød,” lød det humoristisk fra formanden.
Anders Ladekarl, generalsek­re­tæ­ren i Røde Kors, kom i sin tale ind på ensomhed, som er et stort problem i verden og i Danmark.
”Vi har en ensomhedspandemi, som ikke smitter, og som er usynlig. 500.000 danskere føler ensomhed, og det har kæmpe konsekvenser for den enkelte. Derfor er det vigtigt, som I nu gør, at åbne et fællesskabshus, hvor mange forskellige aktiviteter vil få ensomme til at komme og blive en del af et fællesskab,” udtalte generalsekretæren.
Under servering af kaffe og kage lidt senere fortalte Hans Jørgen Dalum, den lokale formand, om hvordan ideen med caféen var fremkommet. Det var egentlig Gitte Nielsen, som er frivillig i Røde Kors, der kom med ideen om at lave en café over for butikken. Hun er blevet aktivitetsleder for caféen og har mange ideer til at udvikle stedet med forskellige aktiviteter.

Hans Jørgen Dalum fortalte om caféens møblement, som var doneret af mange forskellige mennesker. Stilen var hentet fra Matador. Musikken på dagen blev lagt i hænderne på Korsbæktrioen, der indledte med at spille Matadors kendingsmelodi, der er skrevet af nu afdøde Bent Fabricius-Bjerre. Senere var det melodier af Kaj Normann Andersen.

Alle følte sig hensat til tiden i 40’erne. Et flot flygel var også blevet doneret. Det var fra Else Gundtofts arvinger.
Åbningstiderne i caféen håber man på sigt kan følge Røde Kors butikken, men der er for tiden ikke frivillige nok til at holde åbent i så mange timer.
Mange initiativer er på vej ifølge formanden, så hans håb er, at mange ville komme forbi og støtte caféen og finde et fællesskab, som alle ved kan afhjælpe ensomhed.

Ultimate Web