Børnehaver og skoler har stærkt samarbejde med biblioteket for at give børn den bedste sprogstart

Boernebibliotekar_Jette_Thorndal_Madsen_holder_booktalk_for_en_6_klasse.jpg
18-09-2023

Det siges, at det kræver en landsby at opfostre et barn – der er nemlig mange ting, man skal lære. I dagens informationssamfund er det at kunne læse, skrive og have et godt sprog helt essentielt for at kunne forstå og begå sig i verden. Derfor arbejder daginstitutioner, skole og bibliotek i Brønderslev Kommune tæt sammen for at skabe de bedste vilkår for alle kommunens børn. Hvis de skal komme godt fra sprogstart, skal der nemlig sættes ind tidligt.

 

Alle børn skal have lige adgang til bøger

Jo tidligere vi hjælper børnene med at udvikle deres sprog, jo dygtigere bliver de. Det erfarer kulturformidler Rikke Ejlertsen fra Brønderslev Bibliotek, der har kontakt til kommunens mange børnehaver. ”Forskning peger på, at børnenes sprog bliver bedre, når de læser bøger. På biblioteket hjælper vi med, at alle kommunens børn har lige adgang til bøger,” forklarer hun. ”Vi støtter børnehaverne og deres arbejde med at få sprog og læsning til at være en del af børnenes hverdag.”

Det taler direkte ind i Brønderslev Kommunes sprogstrategi, hvor sproget skal lægge grunden til personlig, faglig og social udvikling. Det er en stor opgave, som bedst løses i flok.

Derfor vægter chef for Skoler og Dagtilbud ved Brønderslev Kommune Kristine Vita Fooken Jensen samarbejdet med biblioteket højt: ”Samarbejdet mellem de to institutioner bør have et fælles mål om at styrke børns lyst til at lære, tolke og møde verden gennem flere medier og mere varierede udtryksformer end de ellers ville have mødt. Og forhåbentlig vil det bidrage til at gøre dem endnu mere nysgerrige, men også forstående i forhold til den verden, de er en del af.”

 

Dig har jeg set nede i

børnehaven!

Ud over at få en større forståelse for omverden er kendskabet til biblioteket også med til at skabe nye relationer. Medarbejdere fra Brønderslev Bibliotek er i dialog med børnehaver i både den østlige og vestlige del af kommunen, og børnehaverne har mulighed for at booke bibliotekarerne til at komme ud og fortælle om bøgernes verden.

”Der kommer ofte børn hen til mig og siger: Jeg har set dig nede i børnehaven!” fortæller Rikke Ejlertsen. ”Når de kender biblioteket og kan huske vores ansigter, så er det nemmere at spørge om hjælp. Også senere i livet.”

 

Det er vores fælles børn

Når børnene for første gang stolt kan tage tasken på ryggen og kalde sig skoleelever, er der en god chance for, at de møder en bibliotekar på deres vej. I 2022 var Brønderslev Bibliotek i kontakt med 13 ud af kommunens 15 skoler. I gennemsnit mødte de 195,5 børn om måneden.

”Når vi samarbejder med skolerne, så taler vi om børnene som vores fælles børn,” forklarer børnebibliotekar Jette Thorndal Madsen. ”Som bibliotek går vi ind og supplerer lærerne. F.eks. afholder vi booktalks, hvor vi præsenterer den nye børnelitteratur. Det kan være svært for lærerne at få tid til. Når Det Mobile Bibliotek samtidig holder uden for skolen, er børnene helt vilde efter at komme ud og låne bøger til at læse derhjemme. Vi vil gerne give dem en læselyst, der rækker ud over skoletiden.”

Det sker bl.a. ved at lave arrangementer på biblioteket, der er målrettet skoleklasserne. I løbet af det sidste år har youtuberen Johnni Gade været forbi for at fortælle om livet på sociale medier, mens eleverne også har oplevet forfatter Mads Nygaard og flygtning Sewa Sherwan Bindyan fortælle om at vokse op i spændet mellem to kulturer.

Ligesom børnehaverne har skolerne mulighed for at booke bibliotekarerne til at komme på besøg. Her kan de f.eks. fortælle om webetik og sociale medier eller skabe en rolig stund med fordybelse og højtlæsning. Men det sker også, at skoleeleverne af sig selv møder op på biblioteket. Det ses f.eks. ved et af biblioteket store succeser: Bogklubber for de 9-14-årige, der elsker at læse. Her mødes ca. 14 børn og diskuterer bøger, deler gode læseoplevelser og alt det andet, der fylder i den alder. At enkelte af børnene er ordblinde, er ingen hindring, når der findes lydbøger.

”At børnene får kendskab til biblioteket gennem skolen er enormt vigtigt,” forklarer børnebibliotekar Stine Kjær Christiansen. ”Når børnene en dag ikke længere er børn og skal studere og måske flytte et nyt sted hen, så kender de allerede biblioteket. Her kan de arbejde, spørge om hjælp og finde vej til den rigtige litteratur. Det er en god støtte på vej ind i voksenlivet.”

Den internationale læseundersøgelse PIRLS viste i 2021, at der er blevet flere svage læsere blandt danske elever i 4. klasse. Desuden viste undersøgelsen, at læseglæden hos børnene også er blevet mindre. For at vende resultaterne peger undersøgelsen bl.a. på, at eleverne har brug for rollemodeller, der kan inspirere dem til mere læsning. Daginstitutioner, skole og bibliotek arbejder sammen for at gøre en forskel netop her, så eleverne bliver dygtige læsere og tager læselysten med ind i voksenlivet.

 

 

Ultimate Web