Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen holdt grundlovstale i Try

grundlovsmoede.jpg
19-06-2023
Arrangementet startede kl. 17.00 med friluftsgudstjeneste ved sognepræst Hanne Svensmark, organist Susanne Rasmussen, kirkesanger Stine Krebs Sleiborg og Hanne Elkjær på trompet.
 
- Det er efterhånden blevet en god tradition at holde grundlovsarrangement i Try, som blev indledt allerede i 2018. Hele arrangementet blev i år holdt udendørs, da vejret var varmt og solrigt, fortæller Jørgen Nielsen og fortsætter:
 
- Der var 90 deltagere i arrangementet. Efter gudstjenesten blev der serveret aftensmad, inden biskoppen holdt sin grundlovstale.
 
Biskoppen fortalte om Grundlovens tilblivelse og berørte også problemet omkring Store Bededags afskaffelse som helligdag. Han sluttede:
 
- Men det afgørende i Grundloven, hvis vi skal løfte os lidt op i helikopterperspektiv, er friheden i Grundloven. Den giver os lov til at være, som vi vil, inden for rammerne af den almindelige orden.
Der er faktisk plads til os alle i Grundloven. Også til alle os, der mangfoldigt befolker Danmark i 2023.
Det handler om frihed. Der var en sætning, jeg altid lærte mine konfirmander, og som handler om, at vi ikke kan tvinge hinanden til frihed. Vi kan ikke tvinge hinanden til at være og tænke, som vi synes, vi skal være og tænke. Vi er nødt til at acceptere det forskellige.
Ordet er af Grundtvig – en af Grundlovens fædre – og lyder: ”Kun til helvede kan man tvinges/til himlen må der ringes.”
Vi kan ikke tvinge til frihed. Det skaber kun trælle og hyklere. Vi må ringe til frihed. Vi må tale, og vi må lytte til hinanden. Og høre, hvad vi har hinanden at sige, og hvorfor vi siger det. Det er det afgørende. Og det er vel også Grundlovens egentlige ånd:
”Kun til helvede kan man tvinges/til himlen må der ringes”. Det er hele kernen.
Ultimate Web