90-års jubilæum fejret sammen med afholdelsen af Kartoffeldag i Try

90_aars.jpg
21-10-2019
Omkring 50 gæster var mødt op i Urmagerhuset i Try for at fejre husets 90-års jubilæum. Mogens Gregersen, formand for Egnssamlingen i Try, fortalte om, hvordan Jørgen Nørgaards samling fra 1929 indgik, da museet blev oprettet, og havde været arnestedet for oprettelse af museer i Østvendsyssel. Initiativtagerne til museet var folk fra højskolen som Frode Fogt, P. Christensen med flere. Flere repræsentanter fra disse familier deltog i jubilæumsfejringen.
Trine Nielsen, tidligere leder af blandt andet Try Museum, fortalte historien fra 1929 til i dag.
”Hvorfor kom der museum i Try? Fordi der var en højskole, hvor Jørgen Nørgaard fra Tolstrup var elev i 1876-77 og fik så stor interesse for historie, at han begyndte at samle på gamle ting. Efter sin død i 1927 stod arvingerne tilbage med hans store samling. Initiativtagerne til oprettelse af et museum var højskoleforstander Frode Fogt, P. Christensen med flere. Et nyt hus blev opført i gammel stil til museumsgenstandene,” fortalte Trine Nielsen.
Mange aktiviteter er foregået med museet som omdrejningspunkt igennem årene.
”I 1960 kom driftstilskud fra kommune, amt og stat ind. Museet fik lys og varme og byggede i 1962 et nyt hus til landhåndværk – den nuværende smedje. I 1983 kom lokalarkiverne til og i 1991 naboejendommen Lille Knudsgaard.
Egnssamlingen i Try har nu eksisteret i to år på frivillig basis, efter man fra offentlig side ville lukke museet fuldstændigt. Vi holder åbent hver søndag og holder en månedlig aktivitetsdag, i år med et julearrangement i december. Vi har et fantastisk samarbejde med Try Efterskole og områdets Beboerforening,” fortsatte Trine Nielsen.
Efter receptionen kunne de mange gæster deltage i Kartoffeldagen på markerne omkring Lille Knudsgaard. Forskellige kartoffelsorter blev taget op, og gæsterne kunne mod betaling fylde deres poser. Antallet af gæster kom i løbet af dagen op på et større antal.
Ved middagstid var der servering af flæskesteg i stuehuset på Lille Knudsgaard. I ladebygningen var der som noget nyt indrettet et legehjørne for børnene med blandt andet kartoffeltryk. Endvidere stod Arne Larsen og mostede de nedfaldne æbler, og Svend Jungersen lavede kartoffelmel. På gårdspladsen stod Hans Henrik Hansen for at lave rygeost, og Anders Engelund Jensen for bagning af pandekager og for at grille kartofler.
Dagen sluttede med servering af kaffe og æblekage i stuehuset.
”Vi har nu gennemført årets næstsidste aktivitet. De mange arrangementer har givet et pænt økonomisk overskud hver gang. Vi vil nu evaluere inden næste sæson. Vi lukker ned med afholdelse af et julearrangement sammen med Beboerforeningen i december. Brønderslev Harmoniorkester vil deltage, og arrangementet kalder vi for Gammel Jul i Try,” slutter formanden Mogens Gregersen.
Ultimate Web